Υλικά
- Για τη ζύμη:
- 230 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γραμμ. τυρί κρέμα
- 100 γραμμ. ζάχαρη και 1 κ.σ. ζάχαρη έξτρα
- 1 κ.γλ. βανίλια (εκχύλισμα)
- ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
- 250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- Για τη γέμιση:
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
- 100 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα
- 100 γραμμ. μαύρη σταφίδα
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κ.σ. νερό
1. Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο και το τυρί και με μίξερ χειρός, σε χαμηλή ταχύτητα, τα χτυπάμε ν’ αφρατέψουν και να κρεμώσουν. Προσθέτουμε τη 1 κ.σ. ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα. Ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
2. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα παγώνουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν, περίπου 1 ώρα και 30΄ έως 2 ώρες.
3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Απλώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Παίρνουμε το ένα κομμάτι της ζύμης. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη ανοίγουμε φύλλο με διάμετρο 25 εκ. Βουτυρώνουμε το φύλλο με 2 κ.γλ. βούτυρο λιωμένο.
4. Σε μπολ ενώνουμε την κανέλα με τη ζάχαρη. Πασπαλίζουμε 2 κ.σ. κανελοζάχαρη στη βουτυρωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι (1/4 της ποσότητας) και σταφίδα (1/4 της ποσότητας). Με την παλάμη μας πατάμε να κολλήσουν καλά στη ζύμη.
5. Με πολύ κοφτερό μαχαίρι ή με τη ρόδα της πίτσας κόβουμε τον κύκλο της ζύμης σε 12 κομμάτια. Ξεκινάμε να τυλίγουμε κάθε κομμάτι από τη φαρδιά πλευρά προς τη μύτη. Σαν μικρά κρουασάν βγαίνουν, αλλά πολύ μικρά.
6. Τα τοποθετούμε με το άνοιγμα προς τα κάτω στη λαμαρίνα. Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Ψήνουμε για περίπου 40΄, να ροδίσουν. Ομοίως φτιάχνουμε και την υπόλοιπη ζύμη.
μερίδες 30
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου